Bezoek ook onze Facebook pagina.

Agenda

 

2024

 

Vrijdag 12 april 2024 is er een optreden gepland in het Zorgcentrum De Vliedberg te Ouddorp.

Op verzoek van de leiding is er gevraagd om om 19.00 uur te beginnen. Dat is voor de Kapel wel even moeilijk omdat er toch nog muzikanten zijn die werkzaam zijn.
Maar het is gelukt  en om 19.00 werden wij door de organiserende partij welkom geheten in de grote hoge hal van het hoofdgebouw.  Ooit hebben we er al eens gespeeld en het geluid is er goed.  

We zijn met 12 muzikanten waarvan 1 een invaller is voor het slagwerk. Dat is Peter Konings, die ons wel meer uit de brand helpt. Onze eigen slagwerker is nog in de lappenmand.
In deze instelling wonen nagenoeg alleen Ouddorpers en mensen uit Goedereede. In tegenstelling van de huizen in Sommelsdijk, Dirksland , Oude Tonge en meer, daar wonen ook veel mensen van andere plaatsen.  Het is geen uitverkocht huis maar bij de eerste klanken kwamen er toch nog wat meer mensen luisteren.
De begin melodie is Wien bleibt Wien en als de spreek stalmeester Peter , onze voorzitter, vraagt of iemand deze melodie herkent en de naam weet is daar toch geen reactie op. 

Ons afwisselende programma bestaat uit Walsen en Polka,s en zo nu en dan een Mars. Het is een vast programma waar als we wat optredens achter elkaar hebben op terug kunnen vallen.  Doordat deze mensen het niet  zo lang vol kunnen houden door leeftijd en lichamelijke gesteldheid moeten we wat muziekstukken weg laten. Uit het publiek was wel door Jan gevraagd of er ook gejodeld kon worden. Daar wilde Isolde wel gehoor aangeven en nadat ze dat gedaan had speelden we Die Tiroler Holzhacker Buab,n .

Rond 20.30 sluiten we het programma af en nemen afscheid met het toepasselijke lied Bis Bald auf Wiedersehn.

Na het afscheidspraatje en de wens of we ooit weer eens terug willen komen gaan de bewoners weer naar hun afdelingen terug. Onze Peter bedankt Peter Konings dat hij ons weer heeft geholpen.. Wij drinken nog wat en gaan dan ook huiswaarts.
 

 

 

Woensdag 27 maart 2024, Nieuwerkerk, Zeeland. Service flat Steenswaenshof. Aanwezige muzikanten: 13 personen.

 

Het gebeurd niet vaak dat de Kapel op een doordeweekse dag wordt uitgenodigd om te komen spelen. Maar deze keer is dat toch gebeurd en hebben wij er gehoor aan gegeven. De Heer Jaap den Hollander, woonachtig in deze flat was vandaag jarig en vierde deze dag zijn verjaardag met vrouw en dochter, familie en vrienden. Hij was 87 jaar oud geworden. Dat was wat hij wilde op deze dag. Een optreden van onze kapel. Hij had zelf vroeger ook in de muziek gespeeld en wel op een Bugel en wist dus van toeten en blazen.

 

We zaten wel met een probleem omdat onze Stoffel die het slagwerk voor zijn rekening neemt op dit moment met gezondheidsproblemen kampt en waarschijnlijk nog niet deze woensdag mee kon komen. We zijn wel in de luxe positie dat we diverse plaatsvervangers kunnen vragen om hem te vervangen. Peter Konings, slagwerker bij o.a. De Rosenländers was bereid ons te komen helpen. Hij is een zeer ervaren slagwerker en kent deze muziek heel goed.

 

Bij aankomst werden we zeer hartelijk ontvangen door de jarige zelf die onze stoelen al had klaargezet.

 

Om 19.30 uur begonnen we natuurlijk eerst met "Lang zal ie leven” iedereen zong of klapte mee en de stemming zat er gelijk al in. Het werd opgevolgd met Wien bleibt Wien, een vrolijke mars. Het is tegenwoordig ons openingsnummer. Na een praatje van Peter, nee niet de slagwerker maar onze eigen voorzitter, die o.a. vroeg of de aanwezigen de titel van deze mars kende maar daar geen goed antwoord op kreeg, ging het programma verder. Het is gevuld met marsen, polka's, walsen en soli van diverse instrumenten en blazers waar naar believen op gedanst kon worden of in ieder geval gedeind. Voor de pauze verder met Sakvicka, Waldestille, Egerlander Grüsse, Wir Musikanten , de Schneewalzer, Ein Junger Egerlander, Rosamunde en als laatste voor Bohmischer Spatz.

 

Dan is het pauze en worden we onthaalt op een glaasje lekkers met een hartig hapje.

 

Na de pauze beginnen we met Die Kapelle hat gewonnen. Het is een voorkeurs melodie van een van de muzikanten en die is bekend bij diverse mensen in de zaal. Heet ook een beetje zo alleen zijn de K met een C verwisseld. De volgende serie is Polka Freude, Rausende Birken, Merenda, In Munchen steht ein Hofbrau Haus, Bohmische Traum, en Tiroler Holzhackerbuabn, waar vooraf Isolde na aankondiging van Peter eerst Jodelde, waar iedereen verbaasd en verrast door was. Ik geloof dat de meeste dit nog nooit gehoord hadden hier in Nederland. Iedereen vond het prachtig. En zeker, het blijft altijd weer iets heel aparts. Probeer het zelf maar eens thuis.

 

De jarige meneer den Hollander wilde graag met vrouw en dochter op de foto zowel met de Kapel als voor de mooie “banner“ van de Kapel en hij vroeg ook of we de mars Saint Triphon speelde. Daar moest we hem in teleurstellen maar Peter beloofde hem als we op zijn 90ste verjaardag terug mochten komen we deze mars tengehore zullen brengen voor hem. Voordat we de laatste melodie gaan spelen bedankte Peter alle mensen en natuurlijk ook de jarige dat hij ons uitnodigde om te komen spelen op zijn verjaardag. Ook bedankte hij Peter Konings dat hij de woensdagavond voor ons vrijmaakte en kwam mee spelen. En volgens mij vond PeterKonings het nog leuk ook. Het laatste stukje muziek is heel toepasselijk. Bis Balt af Wiedersehn.

 

Nagekeken op Google: Saint Triphon, vernoemd naar een kleine Zwitserse stad in het kanton Vaud, gecomponeerd door Ney Arthur. Een mooie mars, de moeite waard om misschien in te studeren. 

Een bijdrage van Gerda Sjouken.🌺

 

Zaterdag 16 maart waren we te gast bij Brassband Concordia in Ouddorp. Het was een uitwisselingsconcert wat ze nog te goed hadden van 2020. De corona was er mede oorzaak van dat het zo lang heeft geduurd. Voor dat de bezoekers binnen kwamen hebben we het nummer Bömische Traum dat we gezamenlijk zouden spelen gerepeteerd zodat we niet voor verrassingen zouden komen te staan.

Half acht begon het concert met het optreden van Concordia die prachtige brassband stukken speelden. Een mooi concert van een vereniging die Qua leeftijd van de leden toekomst bestendig is.

Na de pauze waren wij aan de beurt.  We hebben 11 nummers gespeeld en gezamenlijk het concert afgesloten met voornoemde Polka.

We hebben een mooi concert gegeven en kunnen terug zien op een geslaagde muzikale avond.

 

2024 zaterdag 9 maart

Een optreden verzorgd in Woonzorgcentrum Dijkstede, Kamilleplein 5, 4451 LA Heinkenszand voor de ouderensoos op verzoek van Piet de Smidt. Een misverstand met betrekking tot de locatie. We waren er nog niet eerder geweest. We hadden een adres opgekregen dat achteraf gezien niet het juiste was. Maar het was wel dichtbij in de buurt. Dus iedereen was toch op tijd binnen.

Een volle zaal met heel enthousiaste toehoorders en een warme ontvangst viel ons ten deel.

Het voelt daar als thuiskomen. Het was mede door de corona al een tijdje geleden dat we er waren geweest maar het leek wel of het nog maar een halfjaar geleden  was.

We hebben er  2 keer 45 minuten gespeeld. Het enthousiaste publiek deed uitbundig mee.

We kijken terug op een zeer geslaagd optreden.

 

Zondag, 11 februari 2024, in het restaurant De Grevelingen te Bruinisse.
Op deze dag mogen wij onze muziekprestaties laten horen tijdens de Oostenrijkse maand dat het Restaurant De Grevelingen organiseert. Dit is een gebeuren van al verschillende jaren.  Dan komen diverse Egerlander muziekkapellen een optreden verzorgen. Het weer werkt mee op een paar spatjes is het droog.  Verzamelen tussen 14.30 en 15.00 uur en na het opstellen van de geluidsinstallatie (om alvast in de stemming te komen, de stoelen en het afstemmen beginnen we om 15.30 uur.  Het zijn blokjes van ongeveer 3 kwartier dat we spelen en een kwartiertje pauze.
Peter Gebraad heet iedereen welkom en dan beginnen we aan de eerste serie met het openingsnummer Bergkristall, dat bij het oprichten van toen “De Alpenkapel” ons vast openingsnummer was  en weer opnieuw daar voor gebruiken. Gevolgd door Merenda, Rausende Birken, De Solo Trommelmars, door Stoffel goed van slagvuurwerk voorzien, Ein Junger Egerlander, Dort tief im Bohmerwald, Rosamunde, Ein Egerlandertraum en Slavonicka Polkla.  (Daar wordt bij gezongen) en dat gaat over dat een dag goed begint als de mensen wat aardiger tegen elkaar zijn. En als je dan ook nog iemand helpt dat je dan een vriend voor het leven hebt.
                                                               PAUZE
Het restaurant is gezellig gevuld met gasten die komen thee/koffie drinken met natuurlijk Appelstrudel maar er zijn ook gasten die aan de Oostenrijkse specialiteiten voor avond eten beginnen.  Wien bleibt Wien is de eerste en gelijk een bekende melodie, Egerlander Grusse, Waldestille,  In München steht  een Hofbrauhaus, Sakvicka,  Bohmische Traum,  Bez Domova,  en  Teplica Polka.  De tweede 3 kwartier zijn al weer voorbij.
                                                                PAUZE
Tussendoor gaan de muzikanten in de pauze ook langs de gasten en er zijn aardig wat vaste fans zoals familie en kennissen. Zo ook Nel Kats, die de vrouw was van Teun Kats die de basis van het oprichten van de Kapel was. Zij heeft dat van dichtbij meegemaakt. Wij zullen Teun nooit vergeten zolang we met de Kapel muziek maken.  Tussen de klassieke Egerlander muziek zijn er ook diverse populaire melodieën bij die iedereen wel kent en mee kan zingen. En vaak ook nog in polonaise wordt meegedanst.
Voordat we aan de laatste serie beginnen vertelt Peter dat we een gastspeler hebben, Marinus, de zoon van Henjo, die regelmatig met ons mee komt spelen op Trompet.
De eindsprint wordt ingezet met Trompeten  Echo, Die Kapelle hat gewonnen, Sud Bohmische Polka, Wir Musikanten, Schneewalzer, Chodunska, Polka Freude, Tiroler Holzhacker Buab,n (waar Isolde eerst weer prachtig gaat jodelen) Ruetz en Bis Bald auf Wiedersehn, waar we het tweede gedeelte als toegift nog eens spelen om dat het zo gezellig was. Deze dag waren we met 14 muzikanten (incl. de gastspeler). Het laatste nootje wordt ongeveer om 18.15 uur gespeeld.
Na afloop wordt eerst alles weer opgeruimd, instrumenten in de koffers gedaan en daarna gaan we met een groepje eten in het restaurant.

Zaterdag 27 januari.

We waren uitgenodigd bij zorginstelling Ebbe en Vloed in Oude Tonge om een optreden te verzorgen en de bewoners en medewerker en vrijwilligers een leuke middag te bezorgen. De zaal zat goed vol. Om half drie kondigde Joke Heiligers ons aan. Peter kondigde ons aan en met frisse moed startten we ons programma met Bergkristall. De aanwezigen genoten van de muziek. Ze klapten enthousiast mee. Omdat onze slagwerker verhinderd was hadden we een invaller die het uitstekend deed. We hebben in twee cessies ons repertoire uitgevoerd en de mensen hebben er van genoten. En als zij genieten doen wij het ook. We keerden met een goed gevoel huiswaarts.

Op naar het volgende optreden

 

Nieuwjaarsconcert 13, januari 2024..

Locatie Ons Dorpshuis, Nieuwe Tonge..zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur.

Het eerste concert van het nieuwe jaar gegeven door Die Grevelinger Musikanten met als gasten het St. Adolskoor uit Den Bommel.

De mensen die naar deze gezellige avond kwamen werden ontvangen door de gastvrouwen Lia en Jeanet en kregen een glaasje Gluhwein of Koffie/Thee aangeboden.

Voor de verdere consumpties kon muntjes gekocht worden bij binnenkomst.

Na een welkomstwoord door Peter Gebraad voor zowel de toehoorders als de Muzikanten  en het verzoek om vooral niet de telefoon uit te zetten, omdat als daar een  bericht en geluid op komt een “boete van minstens 5 euro op staat” dat  ten goede komt van de organiserende club, kon de avond beginnen.

De Gasten starten de avond met hun mooie zangkoor. Diverse zeemansliedjes, Nederlandse maar ook Engels talig werd ten gehore gebracht. Begeleid door Hans Kamerling op de accordeon en een muzikant op een klank kist. Dat is een kist, waar de muzikant opzit en waar hij met beide handen het ritme aangeeft.  Zeer eenvoudig maar erg doelmatig.

Tijdens de pauze werd het podium klaargemaakt voor Die Grevelinger Musikanten.

Dit optreden is met eventuele nog andere een aanloop voor ons optreden in het  restaurant De Grevelingen in Bruinisse.  Die organiseren dan voor de hele maand  Oostenrijkse muziek. Wij zijn dan 11 februari 2024 aan de beurt. 

Normaal spelen wij als herkenning Bergkristall, maar deze keer is gekozen voor Der Notenschmied Marsch en we gaan door met   Merenda Polka, Polka Freude, Ein Junger Egerlander, Sakvicka ( een soort uitbetaling voor Isolde en Peter na hulp aan een andere Kapel) Feuerfest Polka (waar een vrijwilliger uit het publiek werd gevraag, en Ruud, de beheerder van het  Dorpshuis zich beschikbaar stelde. Nooit gerepeteerd en toch een goed optreden. Er moest op het aambeeld  als smid mee gespeeld worden. Bohmische Traum,  Wien Bleibt Wien en een extraatje of toegift Ruetz.

Samen met het St. Adolfskoor wordt Siërra Madre del Sur ten gehore gebracht. Zelfs twee keer. De zaal zong uit volle borst mee.

Voor er echt afscheid werd genomen vertelde Peter nog dat het even spannend is geweest of de Kapel wel door kon gaan om dat de Kapelmeester Hans Kom, na een ziekbed aangaf om geen Kapelmeester meer te willen zijn en gewoon als muzikant in de Kapel mee te draaien.

Arie Noordijk is nu zowel Kapelmeester als muzikant en dat gaat goed. Iedereen blij dat deze oplossing werkt. Arie kreeg de eerste bloemetjes.

Na zowel de Gasten via Hans Kamerling en ook de gastvrouwen Lia en Jeanet te hebben bedankt werden de bloemetjes verder verdeeld onder hen.